1 0 3000 1 300 120 30 http://cutiacufilme.ro 960 1

Comedy Cluj, dubla 5

După bunul obicei stabilit în ultimii ani, odată cu venirea toamnei, Cluj-Napoca joacă rolul de gazdă a festivalului internațional de film Comedy Cluj. Între 11 și 20 octombrie, festivalul aflat la a cincea ediție va stârni râsetele spectatorilor cu peste [...]

578711_563481553688638_1305957149_n (1)

După bunul obicei stabilit în ultimii ani, odată cu venirea toamnei, Cluj-Napoca joacă rolul de gazdă a festivalului internațional de film Comedy Cluj. Între 11 și 20 octombrie, festivalul aflat la a cincea ediție va stârni râsetele spectatorilor cu peste 120 de filme din 35 de țări. Lăsând gluma la o parte,  10 din aceste filme își vor lua misiunea în serios și vor concura pentru marele premiu în cadrul competiției de lungmetraje, câștigată anul trecut de co-producția argentiniano-spaniolă ”Chinese Takeaway în regia lui Sebastian Borenzstein.Reprezentanta Statelor Unite va deschide balul, fiind primul film difuzat în cadrul festivalului. ”Enough said”, regizat de Nicole Holofcener, este unul din ultimele filme ale actorului James Gandolfini, cunoscut și îndrăgit în rolul mafiotului Tony Soprano din serialul ”The Sopranos”. Julia Louis-Dreyfus completează distribuția filmului care spune povestea a doi oameni trecuți de prima tinerețe, care ajung să înfiripe o  relație, nu fără o suită de întâmplări hazlii cauzată de diferențele de personalitate și de trecutul lor amoros.

Filmul european este puternic reprezentat în cadrul concursului. Astfel, din partea Marii Britanii și a Franței găsim câte două reprezentante în concurs. Din partea Marii Britanii amintim filmul ”Quartet”, reprezentând debutul regizoral al lui Dustin Hoffman. Filmul spune povestea unui azil pentru muzicieni retrași din activitate și eforturile pe care petru dintre aceștia le depun pentru a preveni închiderea instituției din cauza lipsei de fonduri. Din distribuție amintim doi actori familiarizați cu Premiile Oscar, și anume Maggie Smith (Dublă laureată) și Tom Courtenay (Nominalizat de două ori).

Peliculele concurente nu sunt străine premiilor la alte festivaluri internaționale. Astfel, comediei italiene ”Reality”, care spune povestea unui comerciant neopolitan participant la un reality show, i-au fost recunoscute meritele prin marele premiu al Juriului pentru regie în cadrul Festivalului de la Cannes. Din Olanda, regizorul Diederik Ebbinge ne aduce ”Matterhorn”, povestea lui Fred, un vârstnic credincios a cărui existență e dată peste cap când în viața lui intră un vagabond adult cu minte de copil, film câștigător al premiilor publicului de la festivalurile de film de la Moscova și Rotterdam.

Din lista concurenților mai menționăm filme din Finlanda (Road North), un road trip tată-fiu cu accente tragi-comice, comedia germană ”Russendisko” și filmul care a devenit hit în țara de origine India, ”English Vinglish”, povestea unei casnice din India care se înscrie la cursuri de engleză pentru a se impune în ochii familiei.

Selecția din competiție acoperă, astfel, multiplele fețe ale comediei, aspect sugerat chiar și prin mascota festivalului, cameleonul, cu mulțimea de culori pe care le poate afișa. Decizia privind cine va primit marele premiu este în mâini sigure, juriul fiind prezidat de Maja Bogojević, fondatoarea primei reviste de film din Muntenegru.

Festivalul Internațional de Film ”Comedy Cluj” debutează în data de 11 octombrie,  ora 19:00, la Cinematograful ”Florin Piersic”, cu filmul ”Enough said” și se va încheia în data de 20 noiembrie.

Cutia cu Filme salută ”Comedy Cluj” și se pregătește cu nerăbdare pentru oferta de comedii din ediția a cincea a festivalului.

Evenimente
Previous Post
Zilele Filmului Magh...
Next Post
Gravity – îmi mir...