1 0 3000 1 300 120 30 http://cutiacufilme.ro 960 1

Thor 2 – Hammer time!

Marvel Comics își continuă monopolul în domeniul filmelor cu supereroi, chemându-l din nou în scenă pe zeul nordic Thor. După cei peste un miliard de dolari încasați la box office de Iron Man 3, ”Thor: The Dark World”, film regizat [...]

Marvel Comics își continuă monopolul în domeniul filmelor cu supereroi, chemându-l din nou în scenă pe zeul nordic Thor. După cei peste un miliard de dolari încasați la box office de Iron Man 3, ”Thor: The Dark World”, film regizat de Alan Taylor (Game of Thrones, Mad Men, Boardwalk Empire) are setată ștacheta foarte sus.
thor-2-malekith-banner

Din păcate nici Chris Hemsworth în rolul eroicului Thor, și nici măcar favoritul publicului, Loki, jucat de britanicul Tom Hiddleston nu reușesc să salveze ”Thor: The Dark World” de la căderea în capcana filmelor cu linie narativă leneșă. A nu se înțelege că filmul nu e spectaculos. Scenele de acțiune și personajele negative, elfii întunecați, dușmani milenari ai semenilor lui Thor, asgardienii, își îndeplinesc scopul și fac orice lovitură dată de eroi să fie cu atât mai savuroasă. Felul cum e reprezentată civilizația asgardiană beneficiază de experiența lui Alan Taylor, care și-a făcut mâna regizând episoade din ”Game of Thrones”. Schițată doar vag în primul ”Thor”, prezentarea vieților de zi cu zi ale asgardienilor face ideea unui oraș de vikingi spațiali aproape atotputernici să fie mult mai plauzibilă.

tumblr_mw9mwlEd2y1rz0ey2o1_500
And now the bad part…După toată atenția dată designului și world-buildingului în film, punctele forte ale peliculei, scenariul e redus la unul simplist de forma ”personaj negativ care vrea să distrugă universul” –  ”eroul e depășit de situație și trebuie să se alieze cu dușmanul” – ”eroul pleacă într-o călătorie epică de salvare a universului, proces care îi va pune în pericol pe cei dragi lui”. Vorbind de ”cei dragi”, majoritatea personajelor secundare sunt retrogradate la nivelul de umplutură, fiind deseori clișeatice și în lipsa cărora filmul nu ar fi avut de suferit deloc. În încheierea sesiunii de ”Așa nu”, ar mai fi de adăugat multitudinea de momente din acțiune care, în mod bătător la ochi, au loc numai fiindcă e convenabil pentru poveste, nu fiindcă ar fi avut câtuși de puțină logică în ea. Bătător la ochi chiar și pentru un film cu vikingi spațiali….Just sayin’.

THOR2

Lăsând comentariile în urmă, ”Thor: The Dark World” continuă expansiunea universului filmelor Marvel, deschizând drumul filmelor care vor urma, printre care ”Avengers 2” și ”Guardians of the Galaxy”. Farmecul filmului stă în mod clar în îmbinarea momentelor sobre, dramatice cu o suită de de momente amuzante care cu siguranță nu vor lăsat frunți încrețite.

 

de Radu Andrei Nichitean

Recenzii
Previous Post
”Measuring the wor...
Next Post
Frozen - 2014