1 0 3000 1 300 120 30 http://cutiacufilme.ro 960 1

The secret life of Walter Mitty – 2014

“Life is about courage and going into the unknown – Cheryl” În loc de introducere, aș vrea să precizez că remake-ul filmului din 1947 (r. Norman Z. McLeod), inspirat și el de un scurtmetraj scris de James Thurber, a reușit [...]

“Life is about courage and going into the unknown – Cheryl”

În loc de introducere, aș vrea să precizez că remake-ul filmului din 1947 (r. Norman Z. McLeod), inspirat și el de un scurtmetraj scris de James Thurber, a reușit să-și câștige locul întâi în topul meu de filme mirobolante văzute în 2013.

tumblr_mz6zcbCLdm1t357ijo1_1280

E interesant cum o povestire de 2000 de cuvinte a reușit să inspire două echipe de producție pentru a pune pe film povestea unui bărbat care visează cu ochii deschiși. Despre Ben Stiller numai de bine, cu precizarea că, în filmele de dinaintea ăstuia (The Watch, Nights at the Museum, etc), contribuția lui a fost prea puțin personală. Aici, în schimb, reușește să ne impresioneze prin naturalețe și un joc actoricesc de zile mari.

Să ne lămurim… din start… acest film nu e o comedie romantică, e un fel de bildungsfilm. (termen adaptat – film de formare). Iar experiența acestui film nu are cum să nu te marcheze, o să treci printr-o mulțime de stări, majoritatea pozitive. O să te întrebi, what next? Did he really do that?

Aventura vieții lui Mitty începe atunci când primește un ultim set de poze de la fotograful cu care a lucrat timp de 16 ani. Rătăcirea cadrului realizat pentru ultimul număr al revistei Life, care era trimis totodată cu ultimele poze, e punctul de pornire al călătoriei personajului nostru principal. Mitty (Ben Stiller) lucrează in laboratorul foto al binecunoscutei reviste Life și e îndrăgostit de o colegă de la muncă Cheryl (Kristen Wiig). La o primă vedere ai zice că he’s your average Joe, dar nu, personajul nostru are puterea de-a visa cu ochii deschiși (zones out) momente în care se rupe de lume, imaginându-și scenarii perfecte pentru a cuceri fata sau pentru a-i da o mamă de bătaie unuia dintre șefi. Cine nu ar vrea o astfel de super-putere?

Kristen-Wiig-and-Ben-Stiller-in-the-Secret-Life-of-Walter-Mitty

Plecarea lui în căutarea fotografului Sean O’Connell (Sean Penn) îl pune pe Mitty în diferite ipostaze, iar momentul în care realitatea întrece imaginația e atât de intens încât nu ai cum să nu te bucuri cu adevărat. Povestea și evoluția eroului nostru trebuie să ne rămână dovadă a faptului că ambiția și curajul ne pot tranforma într-o versiune mai bună a noastră, asta apropo de motto-ul revistei Life – “To see things thousands of miles away, things hidden behind walls and within rooms, things dangerous to come to, to draw closer, to see and be amazed. That is the purpose of life.”

DF-11070-Edit - Ben Stiller in THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY.

Mi-au plăcut toate la acest film.. de la introducere, primul cadru, muzica, scenele de interior, scenele extrem de faine din natură iar optimismul nebun transmis de film m-a bucurat extrem de mult. Am plecat din sala de cinema cu o stare ciudată, asemeni zilei în care am văzut Avatar (2009), ma gândeam  cum poți să-ți continui viața la fel după ce ai văzut un film atât de intens? Poate exagerez, însă un film bun mișcă ceva în tine, te schimbă și numai pentru ziua aia, ziua în care din scaunul din sala de cinema, ai făcut un prim pas (chiar și numai mental) către aventura vieții tale. Aceasta poate începe îndată ce ieși din mall, sau, cine știe? poate că te afli printre norocoșii care pot să evadeze din cotidian prin visări cu ochii deschiși și viața ta e, zi de zi, o aventură asemeni lui Mitty.

Recenzii
Previous Post
Frozen - 2014
Next Post
Rio 2 (3D) - 2014