Thu. Jun 24th, 2021

tumblr_mg67wcWHJp1qkvombo1_500

Ce face Hitchcock într-o criză existențială ? Bea lapte, isi plimbă câinii și face Psycho!

În acest fel hipnotizant iți arunci privirea, deși statică, totuși uimită de marele si noul Chaplin al suspansului, un vagabond genial care te predispune la o reflecție asupra inățimilor și abisurilor unui regizor, unui om care fură viață, pentru a fi consumat de imagini.

Ce ar fi zis seniorul horror-ului daca ar fi știut ca cineva va arunca o ocheadă destul de indiscretă asupra culiselor producției și regiei marelui Psycho (1960)? Ar fi anticipat oare maestrul suspansului că va fi tradat tocmai de unul dintre compatrioții săi anglofoni? Că va fi candva umanizat de-un Sacha Gervasi in primul său debut regizoral, la fel de englez ca și Anthony Hopkins, la randul sau la fel de nosferatic si de englez, precum soția sa hitchcockiană, celebra și la fel de britanica Helen Mirren.

Fiind un film despre un film sau un film în film și avand și-un ego și-un ecou artistic considerabil, filmul Hitchcock are episoade savurose. Cum ar fi speculațiile romantice născute în casnicia șubredă a marelui regizor, din cauza distribuției suavei Janet Leigh (Scarlett Johansson) in rolul victimei din Psycho. Insasi celebra “scenă a dușului”, momentul crimei prelungit si mistificat de Hitchcock, e un adevarat preludiu multisenzorial pentru spectator.

Spectrul vizual devine halucinant, într-o manieră care eternizează acea ipostază la rangul de prima și cea mai infricoșătoare scenă horror din istoria filmului hollywoodian, mai ales că Norman Bates (criminalul), iși imbrăca doar adevarata sa natură.
112
De fapt, Psycho, a fost blocat primordial in studio lui Hitchcock de către MPAA, asociația de rating a filmelor americane, o organizație de cenzură a acelei perioade prohibitive a epocii. Această inchiziție a filmului luat naștere după scandalurile murdare de la Hollywood asociate decadenței Las Vegas-ului. Astfel ca Psycho devine primul horror veritabil al Statelor Unite, stupefiind prin scenele de-o sexualitate si-o psihoză strict suggestive, extrem de brutale și subliminale, pentru publicul de-o inocență flamandă al Americii.

 

Trei capodopere marca Alfred Hitchcock:

Psycho (1960)

janet-leigh-psycho-1960

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertigo (1958)

vertigo (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

The Birds (1963)

birds

 

 

 

 

 

 

 

de Railroad Rasputin

By Leia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.