Regizorul Zack Snyder (Watchmen, 300, Sucker Punch) reușește prin ”Man of Steel” să îl reimagineze cu succes pe Superman în ton cu realitățile vremii și cu cerințele pieței, așa cum au fost ele dictate de tendințele din blockbusterele cu supereroi ale ultimilor ani. Dusă e prezentarea ușor comică și idealizată a vieții de super-erou, duși sunt și renumiții ”chiloți” roșii purtați de Superman la exteriorul costumului său încă de la prima apariție și până recent. Ele sunt înlocuite de povestea mult mai puțin colorată și simplă a unui supra-om de pe altă planetă, trimis pe Pământ la naștere pentru a scăpa de distrugerea lumii sale natale, care se află în căutarea răspunsurilor despre originile sale și confruntarea acelor răspunsuri atunci când vin să îl bântuie sub forma unor ultimi și foarte neprietenoși supraviețuitori ai rasei sale.

tumblr_mowc2fuFBE1rkkwypo1_500

Povestea și stilul filmului poartă amprenta greu de ratat a lui Christopher Nolan, mintea din spatele ”The Dark Knight” și care e producătorul filmului de față. Se poate spune că ”Man of Steel” e cea mai realistă reprezentare a cum ar reacționa omenirea dacă, într-o zi, ar afla din senin că nu e singură în univers și că în mijlocul ei trăiește un extraterestru care arată exact ca un om, dar care are puteri extraordinare. Scepticismul lumii față de misteriosul binefăcător și tentativele lui Clark Kent/Superman de a duce, de-a lungul anilor, o existență normală sunt două din temele cele mai semnificative ale peliculei. Ne sunt prezentate evenimente esențiale de-a lungul vieții lui Clark, evenimente care și-au pus amprenta asupra personalității celui care va ajunge să devină Superman. Cu toate acestea, originea lui nu ocupă o proporție neplăcut de mare din film, acesta numindu-se, în final, ”Man of Steel”, și nu ”Boy of Steel”.

Michael-Shannon-and-Antje-Traue-in-Man-of-Steel

Henry Cavill (Immortals, The Tudors), deși nu cel mai cunoscut actor din film, ia rolul lui Superman și îi face dreptate, îmbinând foarte inspirat și convingător stângăcia unui om care a fost toată viața un outsider cu forța unuia care e conștient că poate să schimbe lumea. Distribuția e completată de actori experimentați, precum Russel Crowe, Kevin Costner și Laurence Fishburne, iar Michael Shannon (Boardwalk Empire, Revolutionary Road) face din Generalul Zod un personaj negativ impunător și cu o voință de fier. Țelul personajului îi conferă oportunitatea lui Shannon să construiască din Zod un caracter care e mai mult decât un narcisist grandoman, precum Generalul Zod jucat de Terrence Stamp în Superman II.

tumblr_inline_mow8wyF3Ye1qz4rgp

”Man of Steel” nu e o capodoperă. În ziua de azi, e greu să mai realizezi așa ceva. Cu toate acestea, Zack Snyder & Co. au reușit să îl facă un film cu adevărat foarte bun, care își face datoria atât ca și film cu super-eroi și plin de acțiune, cât și ca și peliculă cu substanță și mesaj. Superman a fost rebranduit cu succes pentru o generație nouă, iar Henry Cavill e pe drumul de a deveni noua față cu care va fi identificat numele de Superman, preluând privilegiul de la Christopher Reeve. Și cine știe? Poate că filmul de față va deschide și pentru DC drumul spre un film ”Justice League”, acuma că Marvel a demonstrat prin ”Avengers” cât de mult succes pot avea filmele de ansamblu cu super-eroi. Până atunci, cine e ar putea fi următorul erou cu care să se consolideze universal filmelor DC? Do I hear ”Aquaman”, anyone?

 

de Radu-Andrei Nichitean