Thu. Jun 24th, 2021

astra film cluj

La Cluj-Napoca, proiecțiile au loc în fiecare zi din 6 și până în 12 martie de la ora 17:30 la Cinema Victoria, iar programul debutează cu o premieră: „Waiting for August” (regia Teodora Mihai) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la AFF 2014. Filmul spune povestea a 7 copii care trăiesc singuri într-o locuință socială din Bacău. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă în viața lor doar digital, la telefon sau pe Skype.

Program:

6 MARTIE
Waiting for August/Teodora Mihai/Belgia/2013/ 88 min
Șapte copii trăiesc singuri într-o locuință socială din Bacău. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă doar digital, la telefon sau pe Skype, în timp ce copii o așteaptă acasă în august. Până atunci Georgiana, sora cea mare, este nevoită să fie capul familiei la doar 15 ani. Între viața și problemele adolescenței și grija pentru frații ei, filmul prezintă zbaterile Georgianei și fragilitatea echilibrului familiei. Autoarea observă cu răbdare, înțelegere și discreție viața de zi cu zi a familiei Halmac, creând o epopee filmică greu de uitat.

7 MARTIE
Art War/Marco Wilms/Germany/2013/90 min
Arta devine o armă importantă pentru tinerii Egipteni care continuă revoluția pe străzile din Cairo. Aceștia aduc arta în stradă pentru a o transforma în imagini comemorative ale victimelor ciocnirilor violente dintre poliție și protestatari, realizează spectacole îndrăznețe sau compun o muzică ce contrazice valorile coercitive ale islamiștilor extremiști. Mai bine de o mie de artiști au murit de la începutul revoluției din Egipt iar alții sunt amenințați cu moartea de liderii islamiști. Cu toate acestea, rezistența prin cultură, prin artă este pentru mulți un mod de viață și o alternativă la sistemul politic și religios din Egipt. Un film curajos care te ține cu sufletul la gură.

8 MARTIE
Marmato/ Mark Grieco/ USA/ 2014/ 88 min

Columbia este centrul noii febre a aurului care a cuprins planeta, iar Marmato, o așezare străveche, e noua frontieră. Filmat timp de aproape şase ani, documentarul spune povestea confruntării dintre săteni şi o corporație canadiană care vrea să pună mâna pe cele 20 de miliarde de dolari, adică prețul aurului care zace sub casele oamenilor.

9 MARTIE
Maidan/ Sergei Loznitsa/Olanda,Ucraina/2014/ 130 min
O cronică a evenimentelor din timpul revoltei civile împotriva regimului lui Viktor Ianukovici, care a avut loc la Kiev, în iarna dintre anii 2013 și 2014. Regizorul Sergei Loznitsa își plasează camera în mijlocul protestatarilor şi observă pasiv și sistematic progresul revoluției: de la mitingurile pașnice, la luptele de stradă sângeroase între civili și polițiști, reușind să realizeze, în cele din urmă, un portret emoționant al unei națiuni care se trezește și își redescoperă identitatea.

10 MARTIE
Sunday Lunch/ Dorottya Zurbo/ Ungaria/ 2013/ 21 min
Norbi, un băiat de 15 ani își dorește să stea împreună cu mama sa. Cei doi au fost despărtiți în urmă cu patru ani, când băiatul a fost dus la un orfelinat. Deși mama lui locuiește într-un adăpost pentru oamenii străzii, băiatul petrece cu ea cât de mult timp poate. Un documentaru observațional, care emoționează prin relația apropiată dintre cei doi și încercările lor de a fi împreună.

The Undertaker/Dragan Nikolic/Germany, Serbia/2013/ 52 min
Bata este un tânăr sârb care lucrează pentru compania de pompe funebre a socrului său. Afacerea e una prosperă, iar activitatea ei principală este să aducă acasă cetățenii sârbi care au decedat peste hotare sau să repatrieze trupurile turiștilor străini a căror vacanță în Serbia s-a încheiat într-un mod nefericit. De-a lungul filmului îl însoțim pe Bata în drumurile sale între Europa de Est și de Vest, transportând diverse cadavre și asistând la nenumărate drame de familie.

11 MARTIE
Mohamed Tomescu/ Olesya Bortnyak/ Romania/ 2014/ 24 min
Un băiat român cu tată sirian dorește să-și schimbe numele. Pasionat de hip-hop și crescut în satul Vama din judetul Suceava, băiatul nu își poate ierta tatăl care l-a abandonat în copilărie. Filmul urmărește momentele în care încearcă să-i comunice tatălui său decizia pe care a luat-o, folosind o abordare de tip cinema verité. Camera își face prezența simțită și muzica joacă un rol important în secvențele de improvizație hip-hop.

Resolutions 2014/ Mihai Cristian Trancă/ Romania/ 2014/ 56 min
Filmul prezintă felii din viața lui Alex, un tânăr manager din București: un monolog despre problema dificilă a concedierii unor angajați din firma pe care o conduce; o vizită făcută colegei lui, Mariana, cu care discută despre clienții ce nu și-au mai reînnoit contractul; Alex și Ingrid povestesc despre relația lor și despre ce cred ei că îi leagă; seara de Anul nou și distracția împreună cu câțiva prieteni; o plimbare cu mașina pentru a o învăța pe Ingrid să conducă. După această prezentare realistă și fragmentată din viața lui Alex, acesta își prezintă într-un monolog frenetic opiniile generale despre viață și problemele societății românești.

12 MARTIE
Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service/Vesela Kazakova, Mina Mileva/ UK, Bulgaria/2014/ 87 min
Filmul repovestește istoria lui Antony Trayanov, cel care a dat viață unuia dintre cele mai cunoscute personaje de animație din Bulgaria – Suncho (Somnorosul, personajul principal din celebrul program de televiziune “Noapte bună copii”) și care a trăit cea mai mare parte a timpului în anonimat. Deși proiectul a fost conceput inițial ca un documentar biografic, a sfârșit, în cele din urmă, drept un film politic, reprezentând cazul particular al unui om care a luptat împotriva sistemului.

***

Astra Film on Tour este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu, Cinema Union București, Cinema Victoria Cluj-Napoca.

By Leia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.