Thu. Jun 24th, 2021

Festivalul Internațional de Film Transilvania se deschide azi cu premiera mondiala a filmului 6,9 pe scara Richter, care va fi proiectat în Piata Unirii din Cluj-Napoca, de la 21.45, in prezenta lui Nae Caranfil.

Gala de deschidere care va preceda proiectia va începe la 20.45 și va include, printre alte surprize, un spectacol inedit cu acrobatii la înaltime al renumitei trupei franceze Transe Express. Sute de invitati sunt asteptati in Piata Unirii, alaturi de cateva mii de spectatori.

***

La conferinta de presa am aflat ca TIFF-ul cu numarul 15 este cel mai substantial din punct de vedere al manifestarilor. Numarul de filme se anunta mai mare fata de anii trecuti iar evenimentele muzicale si artistice sunt, si ele, mai numeroase.  Festivalul aduce la Cluj multe premiere mondiale si proiectii de film la Cinema Dacia (proaspat renovat cu echipament de proiectie foarte performant). Cinematograful in aer liber care era in Manastur se muta la  Somes Open Air.

Anul acesta,  s-a acordat o atentie speciala a Zilei filmului maghiar > 2 iunie, cu proiectii la Castelul din Gilau.

Ideea spoturilor a venit din interiorul echipei, insemnand eforturi de-a pozitiona orasul Cluj cat mai bine in randul oraselor candidate la titlul de capitala culturala europeana.

Recomandari filme: Mihai Chirilov

250 de filme, 216 lungmetraje

O proiectie aniversara a Taxi Driver (1976), prima oara cand filmul se vede in conditii excelente in Romania (4K) in Unirii. 40 de ani de la premiera filmului, aniversare  sarbatorita pe 1 iunie pe unul dintre cele mai mari ecrane de proiectie din tara.

Lucruri noi la editia aniversara, 15 ani, Chirilov zice ca e foarte important ca filmul sa se priveasca in oglinda prin documentare despre cinema, cu cinema, felul TIFF de-a omagia cinematografia.  “A fost odata un vis” se doreste atingerea practica a tuturor unghiurilor care tin de cinema (regizori, actori, scenaristi, Sali de cinema, arhive de film,etc) . Cinema Mon AMOUR

Este extrem de asteptata retrospectiva unui regizor japonez Sion Sono (copilul teribil al cinema-ului independent japonez) prezentând 10 dintre cele mai provocatoare filme ale sale.

Sectiuni tematice: tema de anul acesta > Animalele, rolul lor perfect integrat in filmele de fictiune.

Serial TV israelian de cinci episoade,  proiectia maraton este Damnatii The Accursed, “daca vreti sa va simtiti smart e de mers la el”(Mihai Chirilov). Este un film la granita dintre cinema si televiziune si dintre fictiune si documentar,  trebuie vazut ca sa fie savurat in toata surpriza si relevanta lui. Are 4 ore  40, nu va fi adus la TV in Romania, dar daca aveti timp sa-l vedeti e de vazut.

Sectiunea Zilele Filmelui Romanesc  > Sierra Nevada  (Cristi Puiu) si Cainii (Bogdan Mirica), filmul lui Gabriel Achim – Ultima zi, In cautarea tatalui pierdut (Ionut Teianu), Imagini din vis (Sorin Luca), Doua lozuri (Paul Negoiecu) si filmul unui clujean Ion Indolean – Discordia.

Cele mai interesante evenimente ar fi weekendul de la Bontida iar La Casa de Cultura a Studentilor continua binecunoscutele cineconcerte. Primul eveniment cinematografico-culinar  la Cercul Militar Culinary Cinema presupune o proiectie a unui film  posesorii de bilet au partea de cina de dupa proiectie, cina gatita special in spiritul filmului.

Dintre evenimentele speciale ar mai fi proiectia speciala a Legaturi Bolnaviciose (dupa 10 ani). Ghidul festivalului si mai multe informatii despre filme gasiti aici.

Poftiti la filme!

By Leia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.