Thu. Jul 29th, 2021

Dacă ar fi să mai vezi un singur film în 2016 sau cât trăiești, îți recomand să vezi Arrival. You can thank me later. Hue

Eric Heisserer a adaptat nuvela fantastica a lui Ted Chiang “Story of Your Life” pentru marele ecran. Pregătirile filmului au durat un deceniu și au fost realizate de Denis Villeneuve (r. Sicario, Prisoners) împreună cu compania de producție 21 Laps. Filmul, acum cunoscut sub numele de “Arrival”/ “Primul Contact” îi are ca actori principali pe Amy Adams (American Hustle, Big Eyes) și Jeremy Renner (The Hurt Locker, The Avengers) și a ajuns in cinematografe în 11 noiembrie.

Premiera a avut loc la Toronto Film Festival pe 1 Septembrie, cu șase săptămâni înainte să intre în cinematografele din restul lumii și s-a bucurat de recenzii extrem de bune de la criticii de film. Am văzut trailerul în august and I was hooked, însă nimic nu m-a pregătit pentru ce urma să văd.

arrival2

[spoiler alert] Filmul începe printr-o scrisoare deschisă scrisă de Louise (Amy Adams) fiicei sale și continuă prin știrile care anunță că 12 nave ciudate au parcat în diferite locuri din lume și nimeni nu știe cine sunt și ce vor de la omenire. Așa descoperim că Louise este profesor de lingvistică și că a ajutat serviciile secrete și în trecut pentru a descifra diferite comunicări esențiale. Aceștia o contacteză acum pentru a se deplasa la unul dintre cele 12 baze situate lângă o navă din Montreal. Odată cu primul contact dintre Louise și ființele din navă, ea împreună cu Ian încep să lucreze la limbajul străin pentru ca, în final, să-i poată întreba care este scopul lor acolo, de ce au venit.
Coloana sonoră e, de una singură, un actor important și te-ajută să intri în suspansul acțiunii și să anticipezi, cu emoții și reticență, următoarele răspunsuri ale cefalopozilor (din scoică/nave).
image
Nu e un film previzibil și reușește să te facă să te gândești la ce s-ar întâmpla încazcă vom fi vizitați de extratereștri. Pomeneam ceva de o scrisoare, chiar la începutul filmului, aceasta devine foarte relevantă pentru acțiunea filmului de îndată ce trecem de jumătatea lui, lucrurile se așează și realizăm, la unison, scopul vizitei și rolul omenirii.

Amy Adams e eroul filmului și reprezintă femeia de zi cu zi, femeia pertinentă care-și cunoaște meseria mai bine decât oricare alt om din încăpere/națiune și gândește matematic fiecare pas înspre rezultatul final, comunicarea bilaterală dintre entități și “salvarea lumii”. O vedem nemachiată, vulnerabilă și totodată extrem de determinată să descopere esența comunicării.

E un film care te provoacă să-ți deschizi mintea și să percepi lucrurile altfel, plin de emoție și poate, într-o zi când vom fi vizitați, poate că nu vom apela la frică ca primă rezoluție.

Cadrele sunt breath-taking, începând de la prima vizionare a navei, până la primul contact, discuțiile dintre oameni-ET și până în momentul în care Louise primește un cadou de preț care-i permite găsirea unei soluții și descifrarea limbajului acelor musafirilor extratereștri.

La finele filmului îmi tremurau genunchii și mă simțeam ca după prima proiecție 3D văzută, Avatar, iar senzația de WOW; wtf, OMD m-a acompaniat până acasă. Nu cred în păstrarea filmelor pe DVD, însă pe acesta-l vreau High Definition ca să-l pot revedea în condiții de cinema după ce iese din circuit. Wow

arrival-denis-villeneuve-amy-adams-jeremy-renner-trailer-0-1

By Leia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.